Voorbeschouwing bekerfinale vv Goes – Achilles Veen

17237fd3-1991-41b7-bdf6-3d3b2103d424

Donderdag 9 mei is het dan zover. De bekerfinale staat op het programma. Achilles Veen gaat het op Hemelvaartsdag in Oisterwijk opnemen tegen de koploper in de competitie vv Goes.

De weg naar de finale
Achilles Veen beleefde een veelbesproken weg naar deze finale. De eerste ronde mocht Achilles Veen als Vierde Divisionist overslaan en in de tweede ronde stond er meteen een gemeentelijke derby op het programma. In eigen huis rekenden de groenwitten af met vv Almkerk met 4-0. De doelpunten kwamen op naam van de inmiddels vertrokken Ray Verluis, Jochem Scheij (2x) en Pim Goossens. In de derde ronde kwam GJS op bezoek in Veen. Deze wedstrijd eindigde in een 3-1 overwinning door doelpunten van Thomas de Man, Stephen Warmolts en opnieuw Ray Versluis. In de vierde ronde stond er opnieuw een thuiswedstrijd op het programma. Thuis tegen RFC werd het de middag van Pim Goossens met 4 doelpunten en een 7-3 overwinning. De andere doelpunten kwamen op naam van Stephen Warmolts en Jochem Scheij (2x). Over de 8e finale is al heel veel geschreven. De uitwedstijd bij Dongen eindigde door doelpunten van Jari Koenraat en Jochem Scheij in 2-2 en na strafschoppen werd de wedstrijd verloren. Echter, deze strafschoppenserie was onreglementair verlopen en Achilles Veen mocht nog een keer terugkomen om deze serie opnieuw te nemen. Dongen miste eenmaal en dat was voldoende om toch nog door te stoten naar de kwartfinale. In de kwartfinale stond opnieuw een thuiswedstrijd tegen een competitiegenoot op het programma. Op De Hanen Weide werd Best Vooruit met 5-3 verslagen. De goals kwamen van Stephen Warmolts, Pim Goossens (2x), Thomas de Man en Fabian Korporaal. Voor de halve finale stond weer een uitwedstrijd op het programma. Op bezoek bij Heerjansdam boekte Achilles Veen een keurige 0-2 overwinning door doelpunten van Jochem Scheij en Kevin Vermeulen.

VV Goes won in de tweede ronde met 3-7 op bezoek bij stadgenoot SSV ’65. De derde ronde tegen HVV ’24 werd het 2-0 en in de vierde ronde werd Prinsenland op eigen terrein met 0-3 verslagen. In de 8e finale werd het op bezoek bij SVOD ’22 2-6 en in de kwartfinale moest uit afgerekend worden met het Ambachtse IFC (1-3). Voor de halve finale moesten de Zeeuwen naar Zwaluw VFC in Goes. Die wedstrijd was lang spannend, maar in de slotfase trok Goes toch aan het langste eind (2-4).

Competitie
In de competitie is Goes de onbetwiste koploper met een voorsprong van 6 punten op nummer 2 Achilles Veen. Met nog 3 wedstrijden te spelen zal het onwaarschijnlijk zijn dat de Zeeuwen nog achterhaald gaan worden, maar Achilles Veen heeft deze competitie al wel laten zien dat Goes te verslaan is. Al in de tweede speelronde kwamen beide ploegen elkaar tegen. In Goes acteerde een bijzonder effectief Achilles Veen dat zelfs op een 1-4 voorsprong kwam. De groenwitten kregen het in de slotfase nog benauwd, maar met een 3-4 eindstand gingen de punten toch mee naar Veen. De Veense doelpuntenmakers waren Jochem Scheij en de momenteel al langdurig geblesseerde Jens Verschuren (3x).
Vlak na de winterstop stond de thuiswedstrijd op het programma. Achilles Veen trok wederom aan het langste eind. De groenwitten kwamen via Pim Goossens op een 1-0 voorsprong, maar hadden een winnende treffer nodig van Melle Mandemakers om een 2-1 overwinning uit het vuur te slepen.

De geschiedenis
Alle supporters die de jaren 90 bewust hebben meegemaakt hebben het eerste elftal van die periode ongetwijfeld nog op hun netvlies staan en kunnen de namen van het illustere elftal dat meedeed om de hoofdprijzen in de absolute top van het amateurvoetbal nog zo opnoemen. Veel groenwitte Veense harten gaan nog steeds sneller kloppen als er terug gedacht wordt aan spelers als Frans Vonk, Hans Jonker, John Kwetters, Marcel van den Broek, Robert Versteeg, Frans van Helvoirt, Sjaak Hoeke, René Pagie en natuurlijk het verdedigende blok met aanvoerder Frans van Wijk, Wilbert Strijtveen en Frank Damen. De ploeg van trainer Ad Bakker werd in 1994 op bezoek bij Altena kampioen van de tweede klasse en promoveerde daarmee naar het hoogste niveau in het zaterdagvoetbal. Een jaar later werd op een haar na het kampioenschap gemist in de 1e klasse B. In het kampioensjaar 1994 werd ook de bekerfinale bereikt. Dat was de eerste en laatste keer in de Veense clubgeschiedenis. De bekerfinale werd op het Veense Sportpark De Heuye gespeeld tegen toenmalig derdeklasser Nieuw Woensel en eindigde door doelpunten van Sjaak Hoeke en René Pagie in een 2-0 overwinning. (Onderaan dit artikel vindt u nog een paar krantenknipsels over deze wedstrijd).

Voor het huidige Achilles Veen 1 van hoofdtrainer Dennis van der Steen nu dus de kans om 30 jaar na dato opnieuw geschiedenis te gaan schrijven. Het zou een prachtige prijs zijn om het 80-jarige bestaan van de club luister bij te zetten.

De wedstrijd wordt donderdag 9 mei om 17:00 uur gespeeld op Sportpark D’n Donk in Oisterwijk en staat onder leiding van scheidsrechter Teun van Pelt. Hij wordt daarbij geassisteerd door Stijn Pastoor en Jasper Langerak. Vierde official is Sterre Bijlsma.

Kom dus allemaal naar Oisterwijk en support ons eerste elftal naar de tweede Districtsbeker in de clubhistorie! Laten we met zijn allen Oisterwijk groen-wit kleuren!

Sportpark D’n Donk
Sportlaan 22
5062 JK  OISTERWIJK