Historie Achilles Veen

Het is 30 maart 1932 als er ook in Veen een voetbalclub wordt opgericht. Men kiest voor de clubnaam van een oud Griekse sportman, “Achilles”. Men voetbalde in de tweede klasse B.V.B. (Bossche Voetbal Bond). Bekende namen uit die tijd zijn o.a. Hannes en Maarten Duijster, Nico Jiskoot, Arie van der Velden, Dirk Kwetters, Jan Vos (poes), Giel Vos (de kreek), Piet Verbeek (de plaaier), Bertus Vos (de potluis), Cor van der Pol (de dofkool), Jan Kwetters, Hen Roeland ( de kakkau) Joost Schreuders en Johan van Tilborg. De shirtkleuren waren groen-wit, verticaal gestreept, de kousen waren eveneens groen -wit. De broeken in hoofzaak wit, maar sommigen droegen een zwarte broek. Het voetbalveld lag aan de Groensesteeg (de huidige Groeneweg). Om tijdens de wedstrijden inkijk te belemmeren waren draden gespannen en werd een gordijn van jute langs de straat getrokken. Op het veld stond een groene keet waar men zich kon omkleden. Van enige sanitaire voorziening was geen sprake. Jan Vos (jan fop) beheerde de keet en verkocht er op wedstijddagen artikelen als snoep drinken en rookwaar.

In 1935 werd men kampioen in de genoemde tweede klasse , in 1937 werd Achilles opnieuw kampioen. Maar na dit succes brak de crisistijd aan en veel Veense jongens moesten dikwijls wekenlang ver buiten het dorp werk zoeken of men werd via de werkverschaffing elders te werk gesteld en bleef dan wel zes weken van huis. Medehierdoor is  in 1939 de club kopje onder gegaan. Het enige tasbaar bewijs van de oude club zijn vier lauweransen en takken uit die tijd.

HET ECHTE BEGIN!

Het is juni 1944. Ondanks de oorlog wordt er in Nederland nog op veel plaatsen gevoetbald. Ook in oze omgeving zoal in dorpen als Aalst, Andel en Woudrichem wordt nog in competitieverband gevoetbald. Daar in 1939 de voetbalclub in Veen ter ziele is gegaan verzamelen zich vele Veense jongeren s’avonds bij het oude dijkmagazijn tegenover het veer naar Aalst. Op de tegenover gelegen loswal trapt men regelmatig tegen een oude bal. Veel is het niet meer, maar wat wil je; het is oorlog en er zijn bijna geen ballen te koop, dus het is behelpen. Ook op de avond van 7 juni is er weer een groep bijeen en men praat over de invasie die de vorige dag is begonnen met een landing van Amerikaanse en Engelse troepen op de kust van Normandie in Frankrijk. Veel weet men er niet van, maar iedereen hoopt natuurlijk dat de oorlog nu snel voorbij zal zijn. Lang staat men er echten niet bij stil. ” Gaan we nog een balletje trappen of niet?” Dan komt de vraag van Nol Timmermans ” waarom richten we de voetbalclub weer niet op?” Iedereen vind dit een goed idee en men besluit naar het naastgelegen café Maaszicht van de gezusters Govertje en Gertje Vos te gaan om het plan te bespreken. Men besluit dan ook die avond de club op te richten en wel onder de zelfde naar als de oude club ” Achilles.” Men laat de club registreren: Voetbalclub Achilles te Veen. Opgericht 7 juni 1944. Mannen van het eerste uur zij o.a. Henk (schubeltje) en Nol Timmermans, Piet Verbeek, Hannes Vos, Jan van Andel, Sijmen Vos, Joost Verbeek, Jacob Schreuders, Jan Vos (den berm), Adriaan Sack, Arie Verbeek, Kee vos, Johan Vos, Joost Sonneveld (den hakker) en Gerrit Vos ( de fangelo). Er wordt naar een geschikt veld gezocht. Van rijkswaterstaat kan men een stukje uiterwaard huren, gelegen naast de zand plaat langs de Heuje, onder aan de stoep bij Jan Zonneveld. De maten kloppen van geen kanten, de ene cornervlag staat vlakbij de Maas en staat ruim 40cm lager als het middenterrein en voor het spelen moesten eerst de koeienvlaaien opgeruimt worden. Er wordt nog gezocht naar een echte leren bal. Hans van Ballegooijen zit in Gorinchem op de MULO, en kan een bal kopen van een jongen wiens vader bij UNITAS gespeeld heeft. Met dit veld en deze bal gaat de voetbalclub Achilles uit Veen van start. Er wordt weer voor groen-witte shirts gekozen en de broeken zijn wit. Er is echter niets te koop. Enkelen krijgen nog shirts van oud spelers van het oude Achilles, de anderen spelen met wat voor handen is. De schoenen zijn veelal werkschoenen of zelfs klompen. Wie de eerste voorzitter was is niet te achterhalen. Ik heb het jubileum boek  ”Achilles Veen in vogelvlucht” er op na gelagen en daarin staat vermeld dat het of Johannes Duijster of Arnoldus Timmermans moet zijn geweest.

Het 1e jaar 1944

In het eerste jaar van onze club komt er van voetballen niet veel terecht. In september breekt de oorlog in het land van Heusden en Altena de oorlog pas goed los. Voetbaluitslagen zijn bijna niet te vinden over deze tijd. Alleen in het nieuwsblad voor het land van Heusden en altena van 8 september 1944. Hierin staat vermeld dat Aalburg 2 met 3-1 gewonnen heeft van Veen 2. Aalburg had haar naam (Wilhelmina) moeten veranderen onder druk van de bezetter, die vonden dat de naam te koningshuis gezint was.

Het 2e jaar 1945

Eind mei begin juni begint met in het land van Heusden en Altena ook weer langzaam aan voetballen te denken. In de eerste regiokrant die de naam ”SIRENE” had stonden ook de eerste voetbal berichten: Voetbalvereniging Kozakken Boys uit Werkendam wil een toernooi organiseren voor de bervijdings beker. De deelnemers zijn: Achilles, Noad, Sleeuwijk, Woudrichem, Wilhelmina en Kozakken boys.In de eerder genoemde krant valt op 24 augustus 1945 te lezen dat Kozakken boys het toernooi gewonnen heeft en dat Achilles op een knappe 3e plaats is geeindigd.

Hier zijn nog wat uitslagen van dat jaar:

16 juni 1945: Achilles-Wilhelmina 13-0

7Juli 1945: Achilles 2-Wilhelmina2 6-0

14 juli 1945: Wilhelmina-Achilles 0-2

?? augustus 1945: Sparta 30 jeugd-Achilles jeugd 5-0

22 december 1945: Achilles2-Roda boys2  2-2

Het 3e jaar 1946

Het derde jaar speel Achilles in een competitie met Wilhelmina, Noad, Roda boys, Sparta30, Almkerk en VIOS(Zuilichem). In augustus van dat jaar krijgt de club een nieuw veld. Men heeft van Ege den Dekker een terrein kunnen huren op de waard nabij de oude vluinisbelt en de Heuje. De club moet het zelf in gereedheid brengen en men moet wekelijks contant de huur betalen. Het veld wordt geopend met twee wedstrijden vv Drunen – D.E.S.(DESK) en Achilles – Ameide. Uitslagen van deze wedstrijden zijn niet bekend. In november van het zelfde jaar verzoekt de club de gemeente Veen om een stuk terrein te huren van de Heuje. De raad van Veen beslist op 27 november na enige discussie om hier op in te gaan. Het terrein werd verhuurd voor 100 gulden per jaar. Voor die tijd speelde Achilles nog op het ongelijke terrein van Jan Zonneveld. Niet dat het nieuwe veld zo veel beter is, het is in ieder geval gelijk. Drainage was in  die tijd onbekend, dus met nat weer stond het veld vaak blank. Het maaien gebeurde grotendeels door het paard van Aart Kraai, die het terrein mocht beweiden. De koeievlaaien werden vooraf door de spelers met een schop opgeruimd. Er werd gespeeld in de 1e klasse D.V.B. van de zaterdagmiddagcompetitie afdeling Gorinchem. De z.g. kolenbond. Achilles speelde tegen de volgende clubs: Wilhelmina26, Sleeuwijk, Peursum, Roda boys, Ameide, Noad32, Noordeloos, Sparta30 en GJS. Het 2e speelde in de 3e klasse b tegen de volgende clubs: Noad2,VIOS2(Zuilichem), Brakel2, Wilhelmina3, Delwijnen1 en2, Roda boys3 en Nederhemert 1. Wilhelmina 26 werd in de 1e klasse D.V.B. kampioen en promoveerde naar de 4e klasse KNVB.

Dat er in 1946 ook dikwijls te fanatiek werd gedacht vertelde Joost Verbeek. Achilles moest thuis spelen tegen Sleeuwijk. Als scheidsrechter was aangesteld de Smiezing. Joost maakte een doelpunt maar de scheidrechter keurde het doelpunt af. Jan Vos(poes) en Wim Vos(mop) maakten zich zo boos dat ze op de vuist gingen met de sheidsrechter. De straf die er op volgde was niet mis: Kan kreeg een schorsing van 10 jaar en Wim van 5 jaar.

Het 4e jaar 1947

Over het vierde seizoen is heel weinig bekend. De enige uitslag die ik heb kunnen ontdekken is deze: zaterdag 26 juli 1947 Sparta 30-Achilles 3-0. Verder is nogmaals een stuk grond gehuurd van de gemeente Veen. De kosten voor de huur zijn 150 gulden per jaar.

Het 5e jaar 1948

Achilles wordt ingedeeld in de 2e klasse N.V.B. district Gorinchem. Dit zijn de tegenstanders: Altena, Almkerk, Scheluinen, Rijswijkse boys, Zuilichem, Ameide2, Wilhelmina2 en GJS2. Achilles werd Kampioen in dit jaar door in de beslisingswedstrijd Altena met 2-1 te kloppen. Hier het verslag dat ”Het Nieuwsblad” schreef over deze wedstrijd:

De j.l. Zaterdag gespeeld beslisingswedstrijd Altena1 -Achilles 1 werd met 2-1 door Achilles gewonnen. Het was een spannende maar zeer sportief gespeelde wedstrijd, waarbij doelpunten voor rust uitbleven. Wel werd er door een der Altena spelers in eigen doel geschoten, maar dit doelpunt werd door de scheidsrechter afgekeurd. Na de rust was het Altena die voor het eerst succes boekte (1-0). Achilles gooide hier een schepje bovenop en het was middenvoor Vos die met een fraai schot gelijk maakte. Zo kwam het einde met 1-1 en werd 15 minuten verlengd, waarin beide ploegen alles op alles zetten om een doelpunt te forceren. Het was onze zeer hard werkende Verbeek, welke de bal in het midden aangespeeld kreeg, zich door de half en achterlinie van Altena heen wist te werken en toen met een juweel van een doelpunt zijn club de leiding gaf. Maar Altena gaf zich nog niet gewonnen en het was twee minuten voor het einde dat een ieder dacht dat de gelijkmaker geboren werd, want de doelman van Achilles was reeds gepasseerd, maar daar was nog op het laatste moment de stoere back Kwetters, die een doelpunt van Altana wist te verhinderen. Gefeliciteerd groen-witten met dit kampioenschap.

Dan nog een gedicht van ‘’ Meyer ‘’ voor de Veense kampioenen:

Kampioen
De voetbalclub VV Achilles
Uit de gemeente Veen
Is een club van voetbaljongens
Zo vind je er geen een
Ze hadden zich voor genomen
Om eens er hun best te doen
Heel wat wedstrijden te winnen
Dan werden zij kampioen
Bij’t begin der competitie
Gingen ze ijverig aan de slag
Kampioen wilden ze worden
Oefenden haast elke dag
En de moeite die ze deden
Werd beloond met groot succes
Haast geen club kon van hen winnen
Maar gingen keurig op de fles
En bij de allerlaatste wedstrijd
Die ze nu hebben gespeeld
Zagen ze het langverwachte
Kampioenschap aan zich toebedeeld
Mannen van ons voetbal elftal
Blijf zo doorgaan op dit pad
En wij wensen u van harte
Houd wat gij hebt. Proficiat

Meyer.

.De jeugdige supporters van Achilles werden gereden door Toon Duister in de laadbak van een grote GMC van Thijs Timmermans en van hem zelf. Op de terugweg kreeg hij van de politie nog een proces verbaal om dat de auto niet was ingericht voor het vervoer van kinderen.a

Het was feest bij Achilles. Voor het eerst KAMPIOEN.

Hier nog enkele berichten van het jaar 1948:

24 januari speelt Achilles 2 thuis haar laatste competitiewedstrijd tegen het eerste elftal van DVO uit Nederhemert.

Met Pasen wordt in Aalst onder enorme belangstelling het jaarlijkse wisseltoernooi gehouden.
Zuilichem-Achilles een zeer fors gespeelde. Uitslag 2-1.

2e Pinksterdag organiseert Achilles een serie wedstrijden. De zilveren beker wordt gewonnen door Wilhelmina26.

De op Zaterdag 15 mei gespeelde wedstrijd Achilles tegen  Rijswijkse boys eindigde in een 4-1 overwinning voor Achilles. Het tweede speelde tegen Wilhelmina 4 en won met 7-3. Jammer dat de scheidsrechter niet was op komen dagen. Laat die jongens niet al te veel in de steek heren scheidsrechters.

22 oktober houdt Achilles haar leden vergadering in cafe Vos. De opkomst van alle leden is dringend gewenst gezien de agenda.

23 oktober haalt Achilles haar 3e overwinning in de bekerronde van de KNVB afdeling Dordrecht tegen het zeer sterke Roda boys. In een sportieve wedstrijd werd Roda boys op eigen terrein met 3-2 verslagen.

Achilles behaalt in deze bekercompetitie de 2e prijs.

Het 6e jaar 1949

Over het zevende jaar van onze mooie club is niet veel meer bekend als een aantal kranten berichten uit ‘’Het Nieuwsblad” :

24 januari:

A.s. Zaterdag speelt Achilles haar laatste beker wedstrijd uit tegen  Brakel. Groen-Witten gij zijt nog steeds ongeslagen, probeer ook de laatste wedstrijd in een overwinning om te zetten. Vertrek 2.30 uur per bus vanaf Cafe Vos. Alle supporters worden verwacht.

24 maart:

Zaterdag 26 maart starten de wedstrijden om de KNVB beker.
Hierin spelen Achilles, Oranje-Wit, Stedoco en Altena.

14 april:

Achilles speelde Zaterdag haar laatste bekerronde tegen Altena te Nieuwendijk. De groen-witten speelden met een medelijdend hart en schoten tweemaal in eigen doel, waardoor Altena aan een gemakkelijke overwinning kwam.

Zaterdag 23 april start de nieuwe competitie van het Zaterdagmiddagvoetbal ‘’ Gorichem en omstreken’’. Achilles neemt met 3 elftallen deel aan deze competitie. Het eerste in de 1e klasse tegen:

Woudrichem
Sparta 30
Roda Boys
Noordeloos
GJS
Peursum
NOAD 32
Ameide
Brakel

Het tweede starte in de derde klasse  de tegenstanders waren:

Kozakken Boys 3
Roda Boys 2
Altena 2
Kerkwijk 1
Sleeuwijk 2
Brakel 2
Wilhelmina26 3
Stedoco 2
NOAD2

De A junioren speelden  tegen de volgende  clubs:

Sleeuwijk A
Altena A
Roda Boys A
Sparta 30 A
Zuilichem A
NOAD 32 A
Wilhelmina 26 A
Kerkwijk A

Het 7e jaar 1950

Achilles komt in de competitie opnieuw uit
in de 1e klasse van de zaterdagmiddag afdeling
”Gorinchem en omstreken”. De tegenstanders zijn: GJS, Roda Boys, Peursum, Brakel, Noad 32, Ameide, Zuilichem, Sparta 30 en Noordeloos. Na tien wedstrijden staat Achilles 2e op de ranglijst met 14 punten. Bovenaan staat GJS met 15 punten maar met een wedstrijd minder gespeeld. In de gemeenteraad van Veen van 4 April
wordt uitvoerig ingegaan op een in gekomen brief van het bestuur van Achilles waarin wordt gewezen op de zeer slechte staat van onderhoud van haar terrein. Het moet dringend worden geëgaliseerd en bemest. Gebeurt dit niet, dan bestaat er groot gevaar dat de vereniging door de Nederlandse voetbalbond zal worden uitgesloten voor wedstrijden van de KNVB.

Op 14 maart 1950 wordt in café van Tilborg de algemene ledenvergadering gehouden. Er wordt een nieuw reglement van de vereniging vastgesteld. Hier volgen een aantal nieuw gestelde regels uit die tijd:

* De contributie bedraagt 1 Gulden per maand, hetgeen maandelijks door de penningmeester G. van Wijk zal worden geïnd.

* Door ziekte of dienstplicht wordt met vrijgesteld van contributie.

* Leden die een contributieachterstand hebben van meer dan 4 maanden worden uitgesloten van deelname aan wedstrijden. Bovendien moeten zij, als zij wedstrijden bezoeken entree betalen, terwijl hun contributie door loopt.

Tot 1954 had Achilles Veen een elftal commissie. Deze bepaalde de opstelling ed. De commissie bestond uit 3 leden welke jaarlijks door stemming werden gekozen. De eerste officiële trainer werd in 1954 aangesteld n.l. de heer B Geene. Tot die tijd waren de volgende regels omtrent de wedstrijden van kracht:

* De spelers zijn verplicht zich aan de opstelling van de commissie te houden.

* Wijzigingen hierin kunnen alleen in het veld door de aanvoerder worden aangebracht.

Bekende personen in de elftalcommissie waren o.a. Hannes en Maarten Duijster.

In deze vergadering wordt verder afgesproken dat de jaarlijkse ledenvergadering in de maand december gehouden zal worden en dat alle bestuursleden gelijktijdig aftreden, maar ook terstond herkiesbaar zijn. Het bestuur wordt uit en door de leden gekozen.

Op 1 december wordt de jaarlijkse ledenvergadering gehouden in café van Tilborg. De voorzitter opende deze vergadering. Hij sprak hierbij over de vreugde en leed die er voor de vereniging was geweest in dat jaar. Zo was er vreugde omdat de prestaties van de elftallen erg goed gepresteerd hadden en een mooie plaats op de ranglijst wisten te behalen. Maar ook was er leed over het verlies van een van de trouwste leden van onze vereniging n.l. de heer A.J. Timmermans, welke de vereniging steeds met raad en daad bijstond. Tijdens de vergadering werd er een bestuursverkiezing gehouden en werd het oude bestuur in zijn geheel herkozen.

In 1950 deze het eerste en tweede zoals al vermeld het naar behoren. Het eerste eindigde als derde met 22 punten uit 18 wedstrijden*. GJS Werd kampioen met 29 punten. Het tweede eindigde eveneens als derde met 20 punten*. Hier werd SteDoCo kampioen met 34 punten.

* In die tijd kreeg men slecht 2 ipv 3 punten voor een winstpartij.

Het 8e jaar 1951

Over dit jaar is helaas niet veel bekend. Wel dat Op het terrein van NOAD op tweede paasdag onder grote belangstelling het jaarlijkse wisselbeker toernooi werd gehouden. Hier deden de volgende de clubs aan mee:  Achilles, Rijswijkse Boys, Wilhelmina, NOAD en Heusden. De wisselbeker werd door Heusden gewonnen.

Dit jaar speelde het eerste wederom in de 1e klasse van de afdeling “Gorinchem en omgeving” tegen de volgende clubs: Aalst, Wijk, Zuilichem, Peursum, Sleeuwijk, Ameide, Brakel, Schelluinen en Noordeloos.

Het tweede speelde in de 3e klasse van de zelfde afdeling tegen de volgende clubs: Aalst2, Kerkwijk1, Ameide2, GJS3, Sleeuwijk2, Wijk2, Brakel2, Altena2 en Peursum2.

Hier een verslag van Brakel-Achilles uit Het nieuwsblad van dat jaar:

 

Brakel1-Veen1 uitslag 3-2. Een zwaar bevochten wedstrijd , meer rugby dan voetbal bij Brakel. Zeer onsportief publiek. Veen hield zich rustig en sportief. De wedstrijd werd door scheidsrechter L. van Haren strak in de hand gehouden.

Het 9e jaar 1952

Over dit jaar valt ook niet veel te melden hier volgend wat berichten van dat jaar:

Op tweede paasdag worden op het terrein van Wilhelmina een serie wedstrijden gehouden. Achilles wint deze wedstrijden.

Op Hemelvaartsdag worden op het terrein van Achilles een grote serie wedstrijden gehouden. Deelnemende clubs zijn: Veen, Wijk, Aalburg, Vuren, Wieldrecht en Concordia SVD. Concordia SVD wordt de winnaar van dit toernooi.

In juni wordt een junioren B elftal aan de competitie toegevoegd. De eerste wedstrijd wordt gespeeld uit tegen Altena en wordt met 10-0 verloren.

In de maand augustus maakt de vereniging een uitstapje naar Limburg.

In een thuiswedstrijd tegen Peursum wordt en speler van Peursum gewond van het veld gedragen. De aanvoerder van Veen is sportief en stuurt ook een Veense speler naar de kant.

Het 10e jaar 1953

Opnieuw worden er met vier elftallen deelgenomen aan de competitie zaterdag middag voetbal “Gorinchem e omstreken” twee senioren en twee junioren teams. De eerste maanden kan er echter niet gevoetbald worden. Dit is tijdens de watersnood van 1 februari, en ook het voetbalveld van Achilles staat onder water.

Achilles heeft in 1953 een prima elftal. Veel wedstrijden worden gewonnen. Vier namen springen er in de berichtgeving van het nieuwsblad regelmatig uit. Midvoor Johan Schouten, Henk Mastenbroek, Johan van den Hut en keeper Marinus van der Pol.

Hier nog een opvallend bericht uit 1953 uit het nieuwsblad:

Achilles 2 uit tegen Aalst 3. Uitslag 14-0.

Het 11e jaar 1954

Achilles besluit tot het aanstellen van een trainer. Tot dusver heeft men onderling naar beste kunnen getraind en worden de elftallen samengesteld door de elftalcommissie. De spelers konden op een meldingenbord bij vanaf cafe van Tilborg vanaf vrijdagavond lezen of ze goed genoeg waren bevonden om te spelen. De heer B. Geene wordt aangesteld als trainer voor een bedrag van 15 gulden per week. Hij komt  daar twee maal per week voor naar Veen en speelt zelf ook nog mee in het eerste. De resultaten worden direct zichtbaar, want Achilles wordt afdelingskampioen van de 1e klasse van de zaterdag middag competitie “Gorinchem en omstreken” en promoveert zo voor het eerst naar de 4e klasse KNVB. Hier volgt een verslag van de laatste en ook beslissende wedstrijd van dit seizoen:

 

J.l zaterdag vond op het terrein van Achilles te Veen onder grote belangstelling de laatste competitiewedstrijd plaats die door Achilles 1 en Sleeuwijk 1 werd gespeeld. Om vier uur begon deze wedstrijd waarbij de heer Copier uit Gorinchem als scheidsrechter optrad. Reeds direct na de aftrap was het te zien, dat Achilles alle krachten zou geven om het record, ongeslagen te zijn op eigen terrein, te handhaven. Er werden dan ook direct enkele gevaarlijke aanvallen ingezet. De gasten lieten zich echter ook zien, met spil van Drent aan het hoofd van de verdediging. Ook aan de zijde van de thuisclub was de verdediging paraat en hier was ook de spil de Fijter, die een groot struikelblok bleek bij elke aanval van de gasten. Zo was het een gelijk opgaande strijd en de rust brak dan ook aan met een gelijke stand 0-0. Na rust was het weer Achilles die als eerste te aanval trok. Midvoor Schouten kreeg de bal aangespeeld en met een zeer hard schot verdween de bal, onder luid gejoel  van Achilles supporters in het net (1-0). Hierna beging Achilles de fout , zich in de verdediging terug te trekken, waardoor de gasten sterk op kwamen zetten en Achilles onder zware druk kwam te staan. De verdediging draaide echter op volle toeren en wist elk gevaar te keren. De gasten stonden zover opgedrongen, dat zelfs hun doelman op de 16 meterlijn stond opgesteld. Dit werd hem echter noodlottig, want toen kort voor het einden Achilles weer eens uitbrak, loste midvoor Schouten een schot van verre afstand, dat door een der verdedigers van Sleeuwijk van richting werd veranderd en zo in het verlaten doel van de gasten rolde. (2-0). Kort hierna floot scheidsrechter Copier voor de laatste maal en stormden de Achilles supporters het veld op om hun elftal te feliciteren. Gelukwensen werden aangeboden door de aanvoerder van Sleeuwijk, scheidsrechter Copier uit Gorinchem, de heer van Loon secretaris van vv NOAD uit Wijk en door diverse leden der vereniging. De muziek vereniging Wilhelmina bracht Achilles een serenade op het terrein. A.s. zaterdag avond zal de vv Achilles ter gelegenheid van haar kampioenschap in café van Tilborg een receptie houden. Tevens zal een feestavond worden gehouden. Uitnodigingen voor deze avond zullen aan betrokkenen worden toegezonden.

Veel rust wordt de club echter niet gegeven want Achilles wordt direct ingedeeld in de 4e klasse D van de KNVB. De tegenstanders in deze competitie zijn: Aalburg, De zwerver, T.O.R.G., Sprang, Heerjansdam, M.F.B., Woudrichem, A.S.W.H. en Wijk. Achilles moet gelijk aan da bak omdat de Competitie al zes weken bezig is.

 

Het 12e jaar 1955

Over dit jaar is niet veel bekend. Achilles eindigt dit seizoen als een na laatste, Wilhelmina wordt kampioen en Ameide wordt laatste en degradeert.

Het 13e jaar 1956

Ook dit seizoen doet Achilles het niet zo best in de competitie. Na 7 wedstrijden staat Achilles 3e van onder met 2 gewonnen, 0 gelijk en 5 verloren. Helaas is ook van dit seizoen erg weinig bekend.

Het 14e jaar 1957

In dit jaar wordt er voor het eerst met 3 seniorenelftallen aan de competitie deelgenomen. Na drie succesvolle jaren degradeert het eerste elftal  weer naar de afdeling Dordrecht. De laatste wedstrijd moest gespeeld worden tegen MFB uit Rotterdam. (Men was reeds gedegradeerd). Door omstandigheden zijn diverse spelers van het eerste verhinderd om mee te gaan naar Rotterdam. Het tweede en derde zijn niet bereid om spelers af te staan. Enkele trouwe supporters die in Rotterdam  aanwezig waren werden verzocht om mee te spelen. Hendrik de Waal, Bas de Fijter, Arie Verbeek en Dick Honcoop waren bereid mee te doen. Kleding werd bij elkaar geschraapt en zo werd de laatste wedstrijd gespeeld en slechts met 1-0 verloren.

Achilles beleeft moeilijke jaren. Er zijn problemen en er is een chronisch gebrek aan spelers. De prestaties zijn bedroevend. De vereniging krijgt nauwelijks rust, want door de degradatie wordt het eerste opnieuw ingedeeld in de eerste klasse van de zaterdag middag competitie “Gorinchem en omstreken”, met daarin de volgende tegenstanders: Sleeuwijk, GJS, Hellouw, Rijswijkse Boys, Schelluinen, SteDoCo, Peursum, Meerkerk, Ameide, Noordeloos en Almkerk. De strijd om de bovenste plaatsen gaat tussen Sleeuwijk, Achilles en GJS. Na 16 wedstrijden heeft Sleeuwijk 30 punten gevolgd door Achilles met 29 punten en GJS komt ver daar achter met 17 punten. Aan het eind van het seizoen moet Achilles zijn meerdere erkennen in Sleeuwijk dat met 40 punten kampioen wordt. Achilles volgt op een mooie tweede plaats met 35 punten.

Op Hemelvaartsdag van 1957 wordt door de junioren van Achilles deelgenomen aan een groot nationaal jeugdtoernooi in Katwijk aan Zee. Wim Timmermans is leider van deze jeugdploeg. Enkele leden van Achilles en de jeugdploeg maken er een mooie dag van.

Het 15e jaar 1958

Door de onrust die er binnen de vereniging heerst betreffende de prestaties, treed het volledige bestuur af en wordt een nieuw bestuur gevormd. Arie v.d. Mooren, die reeds eerder in het bestuur heeft gezeten wordt de nieuwe voorzitter. Hannes Vos wordt weer secretaris en Goof van Andel neemt voor het eerst deel aan het bestuur, om er nooit meer uit te gaan. Men besluit weer met drie senioren elftallen aan de competitie deel te nemen. Trainer B. Geene wordt door het bestuur ontslagen en in zijn plaats wordt benoemd de heer C. v.d. Bovenkamp.

De nieuwe competitie start op 23 maart van dat jaar. Achilles speelt tegen de volgende clubs: GJS, Ameide, Meerkerk, Peursum, Nivo Sparta, Schelluinen, Hellouw, Roda Boys2, Rijswijkse Boys, SteDoCo en Almkerk. Het is een spannende competitie, na 9 wedstrijden staan er drie ploegen met 11 punten en drie ploegen waaronder Achilles met 10 punten. Na 11 wedstrijden staat Achilles bovenaan met 14 punten. 8 november speelt Achilles de laatste uitwedstrijd tegen Hellouw die op dat moment boven aan staan.Die wedstrijd werd door Achilles met 3-1 gewonnen. Doelpuntenmakers waren Johan Schouten en twee maal Piet Sack. De spanning blijft er lang in want in de laatste thuis wedstrijd tegen GJS moet er gewonnen worden om kampioen te worden. Het wordt echter een gelijk spel en Achilles is afhankelijk van de wedstrijd Ameide-Peursum. Ameide wint en Achilles moet daardoor een beslissingswedstrijd spelen tegen Ameide. Door de lange winter duurt het tot zaterdag 14 maart 1959 dat deze wedstrijd gespeeld kan worden. De wedstrijd wordt door Achilles verloren en Ameide wordt kampioen. Zo blijft Achilles weer een jaar in de eerste klasse van “Gorinchem en omstreken”.

Verder was er nog een opmerkelijk bericht over de scheidsrechters van die tijd te lezen in het Nieuwsblad van 27 juni:

Het is opmerkelijk in dit seizoen, dat er zo veel arbiters verstek laten gaan. Vorige weer waren er niet minder dan vijf wedstrijden waar de aangewezen scheidsrechter zich niet liet zien. SteDoCo-Ameide ging zelf niet door van wegen het ontbreken van een scheidsrechter. Er werd toen maar een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld. Laten de heren scheidsrechter, die zich zonder af te schrijven, bedenken dat ze niet alleen zich zelf, maar het gehele scheidsrechterskorps blameren. Het is te hopen dat er verbetering komt, zodat het prestige niet verder aangetast wordt en teleurstellingen van uitgestelde wedstrijden voorkomen worden.

Het 16e jaar 1959

Het bestuur onder voorzitterschap van Arie v.d. Mooren besluit om dit seizoen met twee senioren elftallen en een juniorenelftal aan de competitie deel te nemen. Het eerste wordt ingedeeld in de eerste klasse van “Gorinchem en omstreken” met als tegenstanders: Meerkerk, SteDoCo, Peursum, GJS, Hellouw, Almkerk, Rijswijkse Boys, Nivo Sparta, Roda Boys2 en Zuilichem.

Het tweede komt uit in de derde klasse B tegen de volgende tegenstanders: Kozakken Boys3, Altena2, Drongelse Boys1, Roda Boys3, Brakel2, Ameide2 en Kerkwijk1.

De junioren spelen in de juniorencompetitie tegen de volgende clubs: Zuilichem, Genderen, Andel, Almkerk, Well, Aalburg, Rijswijkse Boys, Drongelse Boys en Altena.

In opdracht van Achilles wordt op 8 juni begonnen met het opnemen van een dorpsfilm. Wim Timmermans trekt met een filmploeg door Veen om het dorp op de film te zetten. De film wordt afgesloten met een optocht door het dorp met alle Veense verenigingen.

Op zaterdag 29 augustus wordt t.b.v. het plaatselijke Groene Kruis een wedstrijd gespeeld tegen een combinatie van Wilhelmina en NOAD. Voor 35o toeschouwers wordt het 3-3.

Op 28 november wordt Achilles kampioen van de eerste klasse “Gorinchem en omstreken” maar weet niet via de promotie wedstrijden te promoveren naar de vierde klassen van de KNVB.

Het 17e jaar 1960

Over dit jaar is helaas niet veel te melden, behalve dat het tweede elftal onder leiding van A.Schover kampioen is geworden van de 4e klasse “Gorinchem en omstreken” en via promotie wedstrijden de 3e klasse van deze afdeling werd behaald.

Het 18e jaar 1961

Er nemen dit jaar weer drie senioren en twee junioren elftallen aan de zaterdagmiddag competitie “Gorinchem en omstreken”deel.

Het eerste in de eerste klasse met de volgende tegenstanders: ASH, Zuilichem, SteDoCo, Well, Altena, GJS, Rijswijkse Boys, Brakel, Nivo Sparta en Meerlerk.

Het tweede in de derde klasse met de volgende tegenstanders: Mvv2, Hellouw2, Everstein1, Peursum2, Nivo Sparta2, GJS2, Herovina1, Leerdam sport1, Ameide2, en Arkel2.

Het derde in de vierde klasse met de volgende tegenstanders: Sleeuwijk3, Woudrichem3, Zuilichem3, NOAD3, Kozakken Boys4, Almkerk3, Rijswijkse Boys3 en LRC4.

De successen zijn wisselend en er worden geen prijzen behaald.

10 juli 1961 is een belangrijke datum voor Achilles. Achilles krijgt de koninklijke goedkeuring en mag dit voortaan op haar brievenhoofd vermelden.

Helaas valt er niet meer te vermelden over dit jaar.

Het 19e jaar 1962

De gemeenteraad van Veen besluit in haar vergadering van 2 maart 1962 tot het aanleggen van een nieuw sportterrein op de zelfde plaats als het oude veld. In oktober wordt onder leiding van de Nederlandse Heidemaatschappij begonnen met het opruimen van de achter op het terrein gelegen vuilnisbelt.

In augustus worden er een serie wedstrijden gehouden waar de volgende clubs aan deelnemen: Ammerzoden, Roda boys, Wilhelmina, Well Achilles en Genderen. Well wordt de winnaar.

Verder is er van dat jaar niet veel bekend. Toch heb ik nog wat kunnen vinden uit die tijd, te lezen in ‘Achilles Veen in vogelvlucht’ door Dick Honcoop. Het clublied uit de jaren zestig:

Wij zijn Achilles jongens, wij spelen groot en klein. Omdat we in ons leven geen stijve harken zijn. We houden van het voetbal, we houden van de sport. En als we overwinnen dan klinkt dat zelfs in Dort.

Refrein:

Al zitten we danig in de knel, en hebben we nog zo’n jofel stel. Toch winnen we wel, toch winnen wij wel.2x

Zo gaat het alle weken, op pad door weer en wind. En dan is weer gebleken, Achilles overwint. Ja alles wordt gewonnen, wij worden kampioen, en hoor ons weer eens zingen met heel het legioen.

Refrein

Daar gaan weer onze spelers het speelveld alweer in. Houdend zich aan de regels en nooit met tegenzin. Ze gaan weer op het doel af, het winnen te gemoed. Daar eenmaal aangekomen, scoort Huipie zo het moet.

Refrein

Dat was dan ons Achilles, de club waar ik van hou. Mijn verdere hele leven blijf ik ons clubje trouw. Geen mens kan ons nog schaden, wij blijven boven aan. Ons fijne Veense clubje blijft altijd voortbestaan.

Refrein.

Het 20e jaar 1963

Op 23 maart start de nieuwe competitie. Achilles start met twee senioren elftallen voor het zoveelste jaar in de zaterdagmiddag competitie ‘’Gorinchem en omstreken’’. Altena wordt kampioen en Achilles Veen eindigt als 4e van boven.

Tijdens de jaarvergadering van 1963 gehouden op 13 september is besloten dat jaarlijks niet meer het gehele bestuur aftreed maar jaarlijks 2 leden. Ook de van af de oprichting bestaande elftal commissie houdt op te bestaan wegens gebrek aan belangstelling. Deze taak wordt het bestuur overgenomen. De heer Jan van Aalst wordt in het bestuur gekozen in de plaats van de heer Willy Theuns.

De beker competitie van de K.N.V.B., waarin spelen in poule A: Achilles, Wilhelmina, SDO, NOAD, Rijswijkse Boys, Kerkwijk, Roda Boys en Brakel, wordt door Achilles gewonnen op het terrein van Roda Boys.

Het 21e jaar 1964
Na de voorbereidende werkzaamheden stelt de gemeenteraad van Veen bij de vergadering van 21 maart 1964 een krediet beschikbaar van 50.000 Gulden ter verbetering van het sportterrein van Achilles. Aannemersbedrijf Gebroeders Oldenburg uit Nieuwendijk krijgt de opdracht om het nieuwe veld aan te leggen. Eindelijk wordt er begonnen met de aanleg van een nieuw hoofdveld. Men moet tijdelijk verhuizen naar een noodveld. Voor het bestuur een moeilijke periode aan. Allerlei voorzieningen moeten uitgevoerd worden om te kunnen voldoen aan de eisen van de K.N.V.B. Men moet het speelveld in orden maken en voorzieningen treffen voor kleed en wasruimten.
In het schuurtje van de familie K v.d. Koppel mag gedoucht worden en mevrouw V.d Koppel zorgt in de rust voor thee.
Als interim trainer fungeert medespeler Bas van den Oever. Ook dit jaar speelt met in de zelfde competitie als voorgaande jaren. De enige sportieve meldingen van dit jaar zijn dat de B junioren kampioen geworden zijn.
Het 22e jaar 1965
Met drie senioren en twee junioren elftallen werd de competitie aangevangen. Ook dit jaar in de zelfde competitie als voorgaande jaren. Als trainer werd aangesteld de heer van Pelt. Het eerste elftal speelt dit seizoen lang bovenin mee maar op het laatst zakte het weg naar de derde plaats.
In die tijd waren de sportieve verhoudingen ook niet altijd even positief. Zo meldt het Nieuwsblad van 14 oktober 1965 dat bij een uitwedstrijd van Achilles tegen Schelluinen dat spelers van Achilles theekopjes stuk hadden gegooid. De secretaris van Achilles, Johannes Vos liet het er niet bij zitten en zond de onderstaande ingezonden brief naar het Nieuwsblad.
In uw sportverslag van verledenweek las ik, dat u vermelde dat Achilles Veen geen goede indruk had achtergelaten na de wedstrijd Schelluinen 1- Achilles 1. Dit was volgens uw verkregen inlichtingen. Nu meneer de redacteur ik kan u wel zeggen dat u geheel verkeerd bent ingelicht. In de eerste plaats wil ik u meedelen dat de inlichtingen die u hebt verkregen over het kapot smijten van theekopjes in de rust helemaal op leugens berust. Er is zeggen en schrijven 1 kopje kapot gevallen, doch er zijn geen kopjes kapot gesmeten. Er is tijdens de rust wel een incidentje geweest, wat u echt niet vermeld is dat was het volgende: Zoals u ook wel weet wordt er in de rust bij een voetbalwedstrijd altijd thee verstrekt. Nu is het bij ons altijd de gewoonte dat er voor de gasten 12 kopjes warme thee worden ingeschonken. 11 kopjes voor de spelers 1 voor de grensrechter. Nu had men in Schelluinen maar elf kopjes (lauwe) thee neergezet. Onze grensrechter ging toen vragen of hij ook een kopje thee zou kunnen krijgen. Maar in plaats van thee kreeg hij echter ten antwoord: Zwijnen krijgen hier geen thee. Is dit dan een sportieve houding? (jammer dat men dit niet doorgegeven heeft aan u). Wat het hard spelen van onze spelers betreft, kan ik u meedelen dat dit ook zeer overdreven is. U weer net zo goed als ik, dat voetbal nu eenmaal geen jufferspel is. En dat lieten de spelers van Schelluinen ook zien, vooral toen zij achter stonden. Ook de scheidsrechter kon bij hen geen goed doen, alleen toen hij hen een strafschop cadeau gaf was hij goed. Jammer voor hen dat de strafschop door onze goed spelende doelman werd gestopt. Hierna gingen zij er nog harder tegenaan en toen ging een van onze spelers met hen mee doen en ook er te hard tegen aan. Deze speler is echter al door ons bestuur op non-actief gesteld. Zo meneer de redacteur dit is in het kort het verloop van deze wedstrijd, waarvan de schuld allen maar op Achilles wordt geschoven. Het spreekwoord is echter niet te vergeeft; als men een hond wil slaan kan men wel een stok vinden. Hopende meneer de redacteur, u door dit schrijven een beetje beter inzicht hebben gegeven in de bovenvermelde wedstrijd en u dankende voor uw plaatsruimte,
Teken ik.
 
Hoogachtend
 
Joh. Vos secretaris Achilles Veen
 
Het 23e jaar 1966
Achilles Veen start weer met drie senioren en twee junioren elftallen in de zelfde competitie als voorgaande jaren. De resultaten van het eerste elftal zijn bedroevend slecht. Aan het einde van het seizoen degradeert het eerste naar de tweede klasse van de afdeling “Gorinchem en omstreken”.
Het tweede en het derde elftal doen het beter en worden beide kampioen in respectievelijk de derde en vierde klasse “Gorinchem en omstreken”.
Het zijn voor het bestuur moeilijke tijden, er moet veel geregeld worden. Er wordt druk onderhandeld voor de bouw van een nieuw kleedlokaal. Door de gemeente is financiële steun toegezecht van 15.000 Gulden. Wegens gebrek aan baten trekt de gemeente echter de toezegging in en is het bestuur genoodzaakt het gehele benodigde bedrag zelf te financieren. Men krijgt de beschikking over twee kleedlokalen, een waslokaal met 2 douches, twee toiletten, een kleine hal , een scheidsrechterskamer met wasgelegenheid en een kantine. De vergadering, die tot dan elders gouden werden kunnen voortaan in deze kantine gehouden worden.
Het 24e jaar 1967
Dit jaar starten zowel het eerste als het tweede in de 2e klasse van de afdeling “Gorinchem en  omstreken”. Het eerst wordt ingedeeld in 2A en het tweede in 2B. Voor het eerste is dit een dieptepunt in de geschiedenis want ze worden ingedeeld bij voornamelijk tweede elftallen. Men moet zelfs tegen Brakel 3 spelen.
In augustus 1967 is het dan eindelijk zo ver. Het nieuwe sportcomplex van Achilles wordt geopend. Het sportcomplex krijgt de naar ‘De Heuye’ onze huidige thuisbasis.
Na de officiële opening werd door een streek elftal de openingswedstijd  tegen eerste klasse zondag club Veersche Boys gespeeld. De wedstijd werd met 3-0 gewonnen door Veersche Boys.
Verder is er niet veel te melden over dit jaar.
Het 25e jaar 1968