Mooie overwinning Achilles Veen 1 in Amsterdam

Zaterdag 12 mei mocht Achilles Veen 1 na twee zaterdagen rust eindelijk weer ‘de wei’ in. Deze ‘kunstwei’ lag in Amsterdam op sportpark Goed Genoeg. De groen-witten mochten het daar opnemen tegen de zaterdag afdeling van AFC.

Door alle blessures en schorsingen was het voor Clemens Bastiaansen een behoorlijke puzzel om tot een opstelling te komen. In de ziekenboeg zitten nog Sen Aerts, Bas van Loon, Sezer Sulun en Niels Duister. Joep van den Ouweland nam na lang blessureleed weer plaats op de bank. Jamil Kools, Freek Langermans en Thijs van den Berg waren geschorst. De volgende 11 namen werden door Bastiaansen het veld in gestuurd: Jorn Wagener, Sem van der Pijl, Maarten Boddaert, Theo Martens, Toby Tan, Ayden Kuipers, Kees Schellekens, Niek Wilborts, Brian Peters, Jorik Mijnhijmer en Rowin van Zaanen.
Op de bank zaten Melle Mandemakers, Joep van den Ouweland, Ruben Kwetters, Wesley Vos en Ferdi Kwetters.

Direct vanaf de aftrap nam Achilles Veen het initiatief in de wedstrijd. De eerste goede kans op een voorsprong kon dan ook al in de derde minuut genoteerd worden. Een goede actie van Niek Wilborts leidde tot een kans voor Rowin van Zaanen die een teenlengte tekort kwam om de bal het beslissende zetje te geven.

Een paar minuutjes later volgt er een goede kans voor Jorik Mijnhijmer. Deze wordt echter gepakt door de Amsterdamse goalie en een snelle omschakeling en twee maal knipperen later lag de bal al in het doel achter Jorn Wagener. Geheel tegen de verhouding in kan de thuisploeg dus toch de voorsprong pakken.

In het vervolg van de eerste helft blijft Achilles Veen de aanval zoeken. Dit leidt ook veelvuldig tot kansen. Het valt voor het gehavende Veense elftal echter niet mee om het net te laten bollen. Er worden verschillende kansen genoteerd voor Jorik Mijnhijmer. Ook Rowin van Zaanen kreeg een goede kans na een briljante steekbal van Ayden Kuipers en Brian Peters probeerde het nog een keer van afstand.

In de 38e minuut maakt Sem van der Pijl een overtreding op het middenveld die hem meteen een gele kaart oplevert.

Na 40 minuten spelen valt dan toch eindelijk de dik verdiende gelijkmaker. Prachtig voorbereidend werk van Toby Tan leidt de 1-1 in van de in de eerste helft voortdurend gevaarlijke Jorik Mijnhijmer.

Vlak voor rust dacht Rowin van Zaanen ook nog de 1-2 te maken, maar deze werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Beide ploegen gaan dus met een 1-1 stand de kleedkamer in.

Ook in de tweede helft blijft Achilles Veen nog de aanval zoeken, maar het blijft oppassen met de snelle spitsen van AFC. Telkens werd de bal door de Amsterdammers naar voren gerost en dan is het altijd oppassen geblazen bij een paar loerende snelle spitsen.

In de 51e minuut valt echter weer een kans voor Achilles te noteren. Een vlijmscherpe vrije trap van Ayden Kuipers wordt door Jorik Mijnhijmer nipt voorlangs gekopt. Een paar minuten later lijkt een schot van Rowin van Zaanen richting de kruising te krullen. Helaas weet de Amsterdamse doelman katachtig te redden.

In de 70e minuut weet AFC weer een keer echt gevaarlijk te worden. Een afstandsschot gaat via de paal naast. Daarna komen Melle Mandemakers en Joep van den Ouweland in het veld voor Rowin van Zaanen en Kees Schellekens.

Vanaf dat moment neemt de Veense druk op het doel van AFC weer toe en heeft AFC steeds meer overtredingen nodig om de Veense dadendrang te stoppen. Vooral Brian Peters wordt veelvuldig naar de vlakte gewerkt. In de 75e en de 78e minuut levert dit ook gele kaarten op voor AFC.

In de 79e minuut belandt een vrije trap van Ayden Kuipers op de rand van het doelgebied bij Sem van der Pijl voor zijn voeten. Hij leek van zijn kans te schrikken en raakte de bal niet goed waardoor deze over ging.

10 minuten voor tijd is daar dan eindelijk de Veense voorsprong. Een aanval wordt mooi opgezet door Toby Tan en via een knappe pass van Joep van den Ouweland komt de bal bij Brian Peters terecht die knap afwerkt. Vanaf dat moment gaat AFC wat opportunistischer voetballen en wordt het toch weer ‘billenknijpen’ om de voorsprong vast te houden. Totdat Brian Peters het ook in de 86e minuut weer op zijn heupen krijgt. Van een meter of twintig mikt hij richting de verre kruising en via de binnenkant van de paal valt de verdiende 1-3 binnen!

In de 90e minuut krijgt matchwinner Brian Peters nog een publiekswissel en voor hem in de plaats komt de debuterende Ruben Kwetters Enkele minuten later klinkt het laatste fluitsignaal en kan de verdiende overwinning gevierd worden.

Koploper Noordwijk wist voorafgaande aan de wedstrijd tegen RVVH dat bij winst de kampioensvlag gehesen kon worden. De Noordwijkse ploeg leek weinig last van zenuwen te hebben en versloeg de Ridderkerkers overtuigend met 4-0. Uiteraard ook vanuit Veen welgemeende felicitaties aan Noordwijk dat de verdiende kampioen van de Hoofdklasse A is geworden.

De eerste twee periodes zijn gewonnen door de huidige nummers 1 en 2. Noordwijk en Ter Leede. Ter Leede speelt dus in principe nergens meer voor, maar deed wel zijn plicht met een 2-1 overwinning op Jodan Boys.

Er zijn nu nog 4 ploegen op jacht naar een van de twee nog te verdelen periodes (de eerste wordt door Noordwijk doorgegeven aan de hoogste in de eindstand zonder een periode). De hoogste in de stand zal SteDoCo, Hoek of Achilles Veen worden. Hoek en SteDoCo mochten het afgelopen zaterdag in Hoornaar tegen elkaar opnemen en kwamen niet verder dan 1-1.

Dezelfde drie ploegen dingen ook nog mee om direct de derde periode te pakken waarin Hoek momenteel koploper is met 18 punten, maar aanstaande dinsdag kan FC ’s-Gravenzande in de inhaalwedstrijd tegen Smitshoek nog gelijk komen. SteDoCo volgt op 17 punten en Achilles Veen op 16 punten.

FC ’s-Gravenzande wist echter afgelopen zaterdag geen punten te pakken. Ze hadden wellicht nog last van de verloren bekerfinale en delfden thuis tegen Swift met 2-5 het onderspit.

Overige uitslagen: Rijnvogels – Smitshoek 4-2, Nootdorp – Zwaluwen 1-2 en Rijsoord – Argon 0-2.

Zaterdag 19 mei wacht Achilles Veen de thuiswedstrijd tegen kampioen Noordwijk. Wellicht kunnen de mannen van Clemens Bastiaansen nog wat punten afsnoepen van de kampioen en kan het alsnog een spannend einde van de competitie gaan worden voor de groen-witten.